poniedziałek, 10 czerwca 2013

Pomidorowa z makaronem


Co będzie potrzebne: 

- marchew - 2 sztuki
- pietruszka - 1 sztuka
- seler - 1/2 sztuki
- cebula - jedna sztuka
- por - jeden mały
- mięso z  kurczaka (dowolna część na zupę)
- pieprz kolorowy ziarnisty, sól, 
- liść laurowy, ziele angielskie
- koncentrat pomidorowy - 1 słoiczek - 240 g
- śmietana 18% - 200 g
- cukier - 1 łyżeczka

Gotujemy wywar z warzyw i mięsa, tak jak byśmy gotowali rosół, można skorzystać w przepisu Na rosół

Wywar gotujemy około godziny. Z rosołu wyjmujemy wszystkie warzywa i mięso. Mięso można oddzielić od kości i z powrotem wrzucić do zupy. Ugotowaną marchewkę ugniatamy widelcem i też przekładamy do zupy. Do tak przygotowanego wywaru z mięskiem i marchewką dodajemy cały koncentrat pomidorowy i łyżeczkę cukru, gotujemy około 15 minut. Na sam koniec dodajemy śmietanę.

Oddzielnie gotujemy makaron, ja wybrałam ten kształtem przypominający ryż. Gotujemy go w osolonej wodzie około 10 minut. 

Do miseczek władamy łyżkę makaronu i zalewamy gorącą zupą pomidorową. SMACZNEGO.
Stopień trudności: łatwe




Udka kurczaka w majeranku

Co będzie potrzebne:


- udka z kurczaka - 4 sztuki
- olej  - 2 łyżki stołowe
- przyprawy: sól, pieprz, majeranek, przyprawa do kurczaka, 



Udka  myjemy w zimnej wodzie, przekrawamy na pół. Smarujemy delikatnie olejem i posypujemy przyprawami z każdej strony. Ja sypie bardzo obficie majerankiem, uwielbiam jego smak. Tak przygotowanego kurczaka wkładamy do naczynia żaroodpornego.




Pieczemy w piekarniku około 80 minut w temperaturze 230 C. SMACZNEGO.
Stopień trudności: bardzo łatwe




Barszcz ukraiński

Co będzie potrzebne: 

- ziemniaki - 5 średnich
- marchew - 4 sztuki
- pietruszka - 3 sztuki
- seler - 1/2 lub jeden mały
- cebula - jedna do zupy
- cebula - jedna do smażenia
- por - 1/2 
- 2 udka  z kurczaka
- sól, pieprz kolorowy ziarnisty, 
- liść laurowy, ziele angielskie
- warzywko - lub podobna przyprawa
- buraki gotowane - 4 duże sztuki
- kapusta włoska - kilka liści
- fasola biała - 300 g
- śmietana 18% - 200 ml
- barszcz czerwony - koncentrat - 200 ml
- koncentrat pomidorowy - 4 duże łyżki
- olej - 3 łyżki


Białą fasolę płuczemy i namaczamy w wodzie (najlepiej zostawić ją na całą noc).

Udka myjemy i wkładamy do garnka do fasoli i wody w której się moczyła.


Wszystkie warzywa myjemy i obieramy ze skórki. 


Marchew, seler i  pietruszkę kroimy w paski. Kapustę kroimy w kostkę. Dorzucamy do garnka.


Ziemniaki myjemy, obieramy i kroimy w kostkę. Dorzucamy do garnka.


Jedną cebulę i por wrzucamy do wody w całości. Drugą cebulę kroimy w drobną kosteczkę i podsmażamy na odrobinie oleju, również dorzucamy do garnka. 


Ugotowane buraczki obieramy ze skóry, kroimy w paski, podobnej wielkości jak wcześniejsze warzywa. Tak przygotowane buraki wrzucamy na patelnię i przesmażamy. Dorzucamy do garnka, dodajemy przyprawy: pieprz, liść laurowy i ziele angielskie, cały koncentrat pomidorowy i barszcz czerwony z butelki. Wszystko razem gotujemy około godziny.
Jak już zupa jest gotowa dodajemy śmietanę. SMACZNEGO.
Stopień trudności: łatwe









Zupa ogórkowa na skrzydełkach

Co będzie potrzebne: 

- ziemniaki - 3 duże
- marchew - 2 sztuki
- pietruszka - 2 sztuki
- seler - 1/2 lub jeden mały
- cebula - jedna sztuka
- por - kilka łodyg
- 4 skrzydełka  z kurczaka
- sól, pieprz kolorowy ziarnisty, 
- liść laurowy, ziele angielskie
- warzywko - lub podobna przyprawa
- ogórki kiszone - 6 dużych
- śmietana 18% - 200 ml


Wszystkie warzywa myjemy i obieramy,  marchew, seler i  pietruszkę tarkujemy na dużych oczkach. Cebulę i por wrzucamy do wody w całości. Dodajemy wcześniej przygotowaną marchew, pietruszkę i seler, oraz pokrojone w kosteczkę ziemniaki. Przyprawiamy i gotujemy.



Skrzydełka z kurczaka myjemy i również wrzucamy do warzyw. Wszystko razem gotujemy około godziny.




Ogórki kiszone obieramy ze skórki i kroimy w drobną kostkę. Dodajemy do zupy na sam koniec, jak już wszystkie warzywa będą miękkie. Gotujemy wszystko jeszcze około 20 minut.




Gotową zupę zaprawiamy śmietaną i gotowe. SMACZNEGO.
Stopień trudności: łatwe





poniedziałek, 3 czerwca 2013

Tęczowy jogurtowiec

Uprzedzam, że przygotowanie tego jogurtowca jest czasochłonne, ale efekt zaskoczy wszystkich. Ja podając go na stół byłam bardzo z siebie zadowolona ;)



Co będzie potrzebne: 


- galaretki - 12 sztuk - 6 kolorów (po dwie z każdego koloru)
- jogurt naturalny - 3 sztuki po 400 g
- wrzątek

Ja swój tęczowy jogurtowiec zaczęłam od zielonej galaretki, ale kolejność jest dowolna, należy jedynie pamiętać aby łączyć je parami, zaraz wszystko wyjaśnię.

Do głębokiego naczynia wsypujemy pierwszą zieloną galaretkę, zalewamy 150 ml wrzątku - niepełną jedną szklanką,  rozpuszczamy dokładnie mieszając. Pozostawiamy do ostygnięcia. Do chłodnej galaretki wlewamy 150 ml  jogurtu naturalnego, miksujemy robotem kuchennym na wolnych obrotach. 
Tortownicę smarujemy cienką warstwą masła. Gotową masę delikatnie przelewamy do tortownicy. Wkładamy do lodówki, pozostawiamy do stężenia na około 15 minut.




W tym czasie rozpuszczamy drugą zieloną galaretkę w 300 ml wrzątku, dokładnie mieszamy, delikatnie studzimy.
Chłodną galaretkę przelewamy na stężałą masę jogurtową. Ponownie wkładamy do lodówki, tylko tym razem na dłużej, sama galaretka zastyga około pół godziny. 




W analogiczny sposób postępujemy z kolejnymi warstwami. Żółta galaretka rozpuszczona w 150 ml  wody + 150 ml jogurtu (łącznie 300 ml), studzimy, pozostawiamy do stężenia i ponownie na to idzie sama żółta galaretka rozpuszczona w 300 ml wody.





Staramy się aby warstwy masy jogurtowej i galaretki były takiej samej grubości. U mnie zarówno masa jak i galaretka miała zawsze 300 ml pojemności.

U mnie wyszło 12 warstw na przemian jogurtowych i galaretkowych. Zielona, różowa, żółta, niebieska, pomarańczowa, czerwona i skończyła się tortownica ;) 






Tęczowy jogurtowiec przygotowywałam cały dzień, czekając aż poszczególne warstwy zastygną żeby wylać kolejną. Ale warto go zrobić chociaż raz w życiu na szczególną okazję. Ja taką miałam, urodziny męża które przypadają 1 czerwca w Dzień Dziecka. Jeszcze raz wszystkiego dobrego kochanie :)

SMACZNEGO.
Stopień trudności:  łatwe tylko czasochłonne





Jogurtowiec z truskawkami

Co będzie potrzebne: 

- galaretki - 3 czerwone truskawkowe
- jogurt naturalny - 400 g
- wrzątek
- truskawki - 300 g


Truskawki myjemy w zimnej wodzie, odrywamy szypułki, zostawiamy na durszlaku do odcieknięcia.



Do głębokiego naczynia wsypujemy pierwszą czerwoną galaretkę, zalewamy 400 ml wrzątku,  rozpuszczamy dokładnie mieszając. Pozostawiamy do ostygnięcia. 
Tortownicę smarujemy cienką warstwą masła. Przelewamy do niej chłodną galaretkę i wkładamy do lodówki na godzinę.
Na zastygniętej galaretce układamy wcześniej przygotowane truskawki.




Drugą czerwoną galaretkę rozpuszczamy w analogiczny sposób jak pierwszą, studzimy.
Do chłodnej galaretki wlewamy duży jogurt naturalny, miksujemy robotem kuchennym na wolnych obrotach. Gotową masę delikatnie przelewamy do tortownicy.






Całość ponownie wkładamy do lodówki, masa jogurtowa zastyga o wiele szybciej niż sama galaretka, około 15 minut. W tym czasie rozpuszczamy trzecią czerwoną galaretkę w 400 ml wrzątku. Dokładnie mieszamy i pozostawiamy do ostygnięcia. Chłodną galaretkę wylewamy na stężałą masę jogurtową i ponownie chowamy do lodówki. Po godzinie powstaje ładny truskawkowy deser. SMACZNEGO.
Stopień trudności:  łatwe






Francuskie roladki z jabłkami



Ostatnio robiłam Kółeczka z ciasta francuskiego nadziewane jabłkami i zostało mi trochę ścinek ciasta francuskiego. Postanowiłam je wykorzystać.



Co będzie potrzebne: 

- ciasto francuskie ścinki
- farsz jabłkowy - końcówka z poprzedniego przepisu


Ciasto francuskie kładziemy na stolnicę wysypaną odrobiną mąki. Wałkujemy na cienki placek. Nakładamy na niego warstwę farszu jabłkowego.



Całość zwijamy w rulon, koniec mocno dociskamy.  Następnie roladę kroimy w plastry grubości około jednego centymetra i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.



Piekarnik nagrzewamy do 220 C, wkładamy małe roladki i pieczemy 15 minut.  SMACZNEGO.
Stopień trudności:  łatwe










Kółeczka z ciasta francuskiego nadziewane jabłkami

Co będzie potrzebne: 

- ciasto francuskie świeże - 1 opakowanie
- żółtko z jaja - 1 sztuka

Na farsz:
- jabłka - 3 sztuki
- cynamon - 1 płaska łyżka
- cukier brązowy - 1 płaska łyżka


Jabłka obieramy ze skórki, przekrawamy na pół, wyjmujemy gniazda nasienne. Kroimy w drobną kosteczkę, posypujemy cynamonem i brązowym cukrem, dokładnie mieszamy.




Ciasto francuskie wyjmujemy z opakowania i delikatnie rozwijamy. Wykrawamy kółka, najlepiej od szklanki. 




Na co drugie kółko kładziemy dużą łyżkę farszu jabłkowego. Brzegi smarujemy roztrzepanym żółtkiem w celu lepszego sklejenia ciasteczek.




Składamy ciasteczka, dociskamy brzegi, smarujemy na wierzchu żółtkiem i nacinamy nożem. Gotowe przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.




Piekarnik nagrzewamy do 220 C, wkładamy ciasteczka, pieczemy 15 minut.  SMACZNEGO.
Stopień trudności:  łatwe






Mielone na zielono z brokułami

Co będzie potrzebne: 

- mielone mięso wieprzowe - 500  dkg
- jaja- 2
- przyprawy: sól, pieprz, majeranek, czosnek 
- kajzerka - 1 sztuka
- olej do smażenia
- bułka tarta - 1 szklanka
- brokuł - 1 sztuka

Brokuła płuczemy w zimnej wodzie. Rozdrabniamy surowego, można zetrzeć go na  tarce na grubych oczkach, ja rozdrobniłam blenderem.


Mielone mięso przekładamy do miski, dodajemy 2 całe jajka, odciśniętą kajzerkę namoczoną wcześniej w wodzie, przyprawy. Ręką dokładnie wszystko mieszamy. 
Dodajemy całego rozdrobnionego brokuła, ponownie dokładnie mieszamy. 
Z tak przygotowanego mięsa formujemy kotlety. Obtaczamy w tartej bułce i wkładamy na rozgrzany tłuszcz.


Smażymy z obu stron na złoty kolor.


Kotlety mielone są bardzo smaczne, wilgotne w środku a z wierzchu chrupiące.  Polecam na obiad. Smak Was mile zaskoczy. SMACZNEGO.
Stopień trudności:  łatwe






niedziela, 2 czerwca 2013

Jajecznica z cebulką, szynką i żółtym serem


Co będzie potrzebne: 

- jajka - 2 sztuki
- cebula - 1 mała sztuka
- szynka - 3 plasterki
- ser żółty - 10 dkg
- masło - 1 łyżeczka
- sól gruboziarnista
- pieprz czarny świeżo mielony

Cebulę obieramy z łupinek, przekrawamy na pół i kroimy w bardzo drobną kosteczkę. Szynkę również kroimy w kosteczkę. Ser żółty tarkujemy.


Na patelni rozgrzewamy łyżeczkę masła, dodajemy cebulę i podsmażymy ją delikatnie na złoty kolor. Następnie dodajemy szynkę, roztrzepane wcześniej dwa jajka i ser żółty. Delikatnie mieszając wszystko smażymy na średnim ogniu. Czas smażenia zależy od tego jaką jajecznicę lubicie, ja wolę bardziej ściętą, smażyłam ją około 3 minuty. Już na talerzu przyprawiamy solą i pieprzem. Najlepiej smakuje z pomidorem i bułeczką z masełkiem. SMACZNEGO.
Stopień trudności:  łatwe




Bigos z młodej zielonej kapusty


Co będzie potrzebne: 

- młoda kapusta - 1 główka
- marchew - 2 średnie sztuki
- koperek - 1/2 pęczka
- boczek wędzony surowy - 20 dkg
- kostka rosołowa - 1 sztuka
- mąka - 1 mała łyżeczka

Z kapusty obieramy pierwsze liście, przekrawamy główkę na pół i wykrawamy głąba. Kapustę kroimy w kostkę wielkości 2 x 2 cm. Marchew myjemy, obieramy ze skórki i tarkujemy na grubych oczkach.


Kapustę i marchew przekładamy do garnka, zalewamy wodą i dodajemy kostkę rosołowa. Całość dusimy około 20 minut.



Boczek wędzony kroimy w drobną kosteczkę, przekładamy na patelnię. 


Nie dodajemy żadnego tłuszczu, z boczku wytopi się tłuszcz i powstaną smaczne chrupiące skwareczki. Podsmażony boczek przekładamy do kapusty, a na wytopiony tłuszcz wysypujemy małą łyżkę mąki, energicznie mieszamy a następnie podlewamy wodą z gotowanej kapusty. Tak przygotowaną zasmażkę przekładamy do garnka z kapustą, jeszcze chwilę gotujemy. Na sam koniec dodajemy do bigosu drobniutko pokrojony świeży koperek. SMACZNEGO.
Stopień trudności:  łatwe