sobota, 27 kwietnia 2013

Krokiety z farszem mięsnym


Co będzie potrzebne: 

Na ciasto naleśnikowe:
- jaja- 1 sztuka
- mąka - 1 szklanka
- mleko - 1/2 szklanki
- przegotowana woda - 1/2 szklanki
- sól - szczypta 
- olej - 1 łyżka do smażenia

Na farsz:
- cebula - 5 sztuk
- pieczarki większe- 3o dkg
- mięso mielone wieprzowe - 30 dkg
- przyprawy - sól, pieprz czarny, majeranek, czosnek granulowany,  
- olej do smażenia 

Ciasto naleśnikowe:
Wszystkie składniki potrzebne na ciasto naleśnikowe: jajo, mąka, mleko, woda, sól,  wrzucamy do miski i miksujemy robotem do uzyskania gładkiego ciasta. Powinno być dość rzadkie. Smażymy cieniutkie naleśniki.



Farsz:
Ostatnio robiłam Paczuszki z ciasta francuskiego z farszem mięsnym i zostało mi dość dużo farszu, postanowiłam go wykorzystać i zrobić krokiety.

Przypominam jak zrobiłam farsz mięsny:

Pieczarki płuczemy pod bieżącą wodą, tarkujemy na tarce na grubych oczkach. Tak przygotowane pieczarki smażymy na odrobinie oleju. 


Cebulę obieramy z łupinek, przekrawamy na pół, a następnie kroimy w drobna kostkę. Na patelni rozgrzewamy odrobinę oleju, jeżeli został nam ten ze smażenia pieczarek to możemy go wykorzystać. Smażymy cebulkę na złoty kolor.


Mięso mielone przekładamy na patelnię, przyprawiamy solą, pieprzem, czosnkiem i majerankiem. Smażymy rozdrabniając mięso na mniejsze kawałki.


Wszystkie składniki farszu, pieczarki, cebulkę i mięso mieszamy razem i przyprawiamy do smaku.
Na naleśniku kładziemy sporą porcję farszu.


Naleśniki zawijamy w kopertę.


Do jednej miski wbijamy jajko a do drugiej wsypujemy bułkę tartą.




Na patelni rozgrzewamy odrobinę oleju, kopertki obtaczamy w jajku i następnie w bułce tartej. Tak przygotowane wkładamy na gorący tłuszcz. Smażymy z każdej strony na złoty kolor.


Jeszcze ciepłe podajemy jako dodatek do zupy lub jako samodzielne danie. SMACZNEGO.
Stopień trudności:  łatwe 



Jaja zapiekane w szynce szwarcwaldzkiej


Co będzie potrzebne: 
- jajka - 2 sztuki
- szynka szwarcwaldzka w plastrach - 50 g
- olej do smażenia
- sól gruboziarnista
- pieprz czarny świeżo mielony

Otwieramy opakowanie szynki szwarcwaldzkiej, oddzielamy plasterki jeden od drugiego. 


Do foremki od muffinek wkładamy po dwa plasterki szynki, tak żeby była na dnie i po bokach . Nie smarowałam foremki żadnym tłuszczem bo szynka sama w sobie jest trochę tłusta i nie powinna przywierać do blaszki.

Jajka myjemy w ciepłej wodzie, rozbijamy skorupkę i wybijamy delikatnie to dziurki, uważając żeby nie uszkodzić żółtka.


Piekarnik nagrzewamy do 220 C, wkładamy do niego blaszkę z jajkami i pieczemy około 10 minut. Białko powinno być ścięte a żółtko jeszcze płynne.


Gorące jajka przekładamy na talerz, solimy i pieprzymy. SMACZNEGO.
Stopień trudności:  łatwe tylko trzeba wyczuć to żółtko :)



Pizza z ananasem i kurczakiem


Co będzie potrzebne: 
Ciasto
- mąka - 0,5 kg
- drożdże - 10 dkg
- szczypta soli 
- szczypta cukru
- woda - szklanka
- olej - 1 łyżka

Dodatki
- ananas w puszce - 1 sztuka
- pierś z kurczaka - 30 dkg - ja użyłam polędwiczek z kurczaka
- ser żółty - 20 dkg
- przyprawa do kurczaka
- olej do smażenia mięsa

Na sos
- koncentrat pomidorowy - 3 duże łyżki stołowe
- ketchup - 2 duże łyżki stołowe
- przyprawa do pizzy - 1 łyżeczka

Ciasto na pizzę robię to samo jak do pizzy z salami i paluchów z kminkiem (przepisy na blogu), ale przypomnę jaszcze raz:

Do miski wlewamy ciepłą wodę, dodajemy drożdże, sól, cukier, wszystko razem mieszamy aż do rozpuszczenia drożdży. Następnie dodajemy olej i 400 g mąki. Ugniatamy rękoma lub mikserem z końcówką do ciasta drożdżowego. 
Gotowe ciasto nie powinno lepić się do rąk, w razie czego dodajemy więcej mąki lub wody.  
Do ciasta w tym przypadku dodałam odrobinę przyprawy do pizzy.
Przykrywamy ściereczką i pozostawiamy do wyrośnięcia. 


Z wyrośniętego ciasta formujemy kulkę, stół obsypujemy mąką i wałkujemy ciasto na kształt koła, Grubość jak kto woli. Ja osobiście wolę grubszą pizzę. Rozwałkowane ciasto przekładamy na blaszkę posmarowaną odrobiną oleju. 


Wkładamy do nagrzanego do 200 C piekarnika na 5 minut, podpiekamy tylko odrobinę.

Teraz zajmiemy się dodatkami. 
Puszkę z ananasem otwieramy, odlewamy sok do szklanki (można go wypić jak ktoś lubi), ananasa kroimy na mniejsze kawałki.


Polędwiczki z kurczaka myjemy w zimnej wodzie, polewamy odrobiną oleju i posypujemy przyprawą do kurczaka. Dokładnie mieszamy. Polędwiczki można przygotować dużo wcześniej, mięso przejdzie wtedy przyprawami.


Na patelni rozgrzewamy odrobinę oleju, na gorący tłuszcz wkładamy przyprawiane mięso i szybko smażymy często przekładając. Usmażone mięso po ostudzeniu kroimy na mniejsze kawałki, najlepiej paseczki.


Przygotowujemy sos do pizzy, do niewielkiej miseczki wlewamy 3 łyżki koncentratu, 2 łyżki ketchupu i przyprawę do pizzy, wszystko dokładnie mieszamy. Takim sosem smarujemy pizzę.


Następnie sypiemy dużo tarkowanego żółtego sera, na ser kurczak pieczony, potem ananas w kawałkach i na to jeszcze raz odrobinę sera.



Pizzę ponownie wkładamy do nagrzanego do 200 C piekarnika, teraz na dłużej tak około 15 minut. Jak ser się rozpuści i zacznie się przypiekać, pizza jest gotowa. SMACZNEGO.
Stopień trudności: łatwe



Paczuszki z ciasta francuskiego z farszem mięsnym


Co będzie potrzebne: 
- ciasto francuskie świeże - 1 opakowanie
- żółtko z jaja - 1 sztuka

Na farsz:
- cebula - 5 sztuk
- pieczarki większe- 3o dkg
- mięso mielone wieprzowe - 30 dkg
- przyprawy - sól, pieprz czarny, majeranek, czosnek granulowany,  
- olej do smażenia 

Pieczarki płuczemy pod bieżącą wodą, tarkujemy na tarce na grubych oczkach. Tak przygotowane pieczarki smażymy na odrobinie oleju. 


Cebulę obieramy z łupinek, przekrawamy na pół, a następnie kroimy w drobna kostkę.


Na patelni rozgrzewamy odrobinę oleju, jeżeli został nam ten ze smażenia pieczarek to możemy go wykorzystać. Smażymy cebulkę na złoty kolor.


Mięso mielone przekładamy na patelnię, przyprawiamy solą, pieprzem, czosnkiem i majerankiem. Smażymy rozdrabniając mięso na mniejsze kawałki.


Wszystkie wcześniej przygotowane składniki: pieczarki, cebulę i mięso dokładnie mieszamy. Próbujemy, jeżeli farsz tego wymaga to doprawiamy go do smaku.

Ciasto francuskie rozwijamy i wycinamy kwadraty wielkości 12x12 centymetrów. Na każdy kwadrat nakładamy farsz, zwijamy w koperty. Każdą paczuszkę smarujemy żółtkiem. Przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.


Piekarnik nagrzewamy do 220 C, wkładamy blaszkę z kopertami, pieczemy 15 minut. Podajemy jeszcze ciepłe jako dodatek do czerwonego barszczyku, ale smakują też same. SMACZNEGO.
Stopień trudności:  łatwe




sobota, 20 kwietnia 2013

Kurczak pieczony prawie jak z rożna :)

Co będzie potrzebne:


- kurczak świeży - mój miał 2 kg
- olej  - 2 łyżki stołowe
- przyprawy: sól ziołowa, pieprz, czosnek, przyprawa do kurczaka, papryka ostra i słodka, 



Kurczaka myjemy w całości w zimnej wodzie, ze środka  usuwamy płucka i inne wnętrzności jeżeli takie są. Pozostawiamy do odcieknięcia. Całego smarujemy delikatnie olejem i posypujemy przyprawami z każdej strony jak i w środku. Ja sypie bardzo obficie, uwielbiam tą chrupiącą, mocno przyprawioną skórkę. Tak przygotowanego kurczaka nakładam na specjalną nakładkę do pieczenia w pionie.



 Ale równie dobrze kurczaka można nadziać na butelkę po piwie albo słoik. 


Piekarnik nagrzewamy do temperatury 200 C, grzałka górna i dolna + termoobieg, kurczaka pieczemy godzinę, następnie zwiększamy temperaturę do 220 C i przypiekamy go jeszcze pół godziny. Mniejsze kurczaki pieczemy 15 minut krócej. 


Upieczonego kurczaka, przekładamy na talerz, możemy podać na stół w całości (pięknie się prezentuje) albo poporcjować na kawałki. Udka i skrzydełka odkrawamy od korpusu, pierś zdejmujemy z kości i dzielimy na dwie połówki, dla smakoszy zostawiamy szyjkę i wszystkie kosteczki z pleców i kupra do oblizania. Kurczaka obowiązkowo podajemy z frytkami lub talarkami z ziemniaków. SMACZNEGO.
Stopień trudności: łatwe




Frytki i Chipsy z ziemniaków


Co będzie potrzebne: 

- ziemniaki - 1 kg
- olej do smażenia
- sól


Ziemniaki obieramy ze skórki, całe płuczemy w zimnej wodzie, odstawiamy do odcieknięcia.

 
Połowę ziemniaków kroimy w paski o przekroju kwadratu, tak około 1 na 1 cm, drugą połowę kroimy z cienkie plasterki.


Zarówno frytki jak i talarki płuczemy w zimnej wodzie, (unikniemy w ten sposób sklejania się ziemniaków podczas smażenia)

Olej we frytkownicy rozgrzewamy do temperatury 190 C, do sitka wkładamy surowe frytki i talarki,  smażymy około 15 minut na złoty kolor. Jeszcze gorące przekładamy na talerz, solimy. SMACZNEGO.
Stopień trudności:  łatwe




czwartek, 18 kwietnia 2013

Jajka - kwiatki


Co będzie potrzebne: 

- jajka - 2 sztuki
- olej do smażenia
- przyprawy - sól, pieprz

Jajka myjemy w letniej wodzie, przygotowujemy sobie dwie szklanki, rozbijamy jajko, do jednej szklanki żółtko, do drugiej białko. 


Foremki, takie jak do pierniczków ( ja wybrałam kwiatki) smarujemy olejem z każdej strony.


Na patelni rozgrzewamy odrobinę oleju, kładziemy mały kwiatek, wlewamy do niego żółtko, następnie kładziemy duży kwiatek i wlewamy białko.


Tak przygotowane jajko sadzone solimy i pieprzymy, wszystko przykrywamy przykrywką. Smażymy około dwóch minut aż żółtko i białko się zetnie. Gotowe jajeczko przekładany na talerz, ja je odwróciłam przysmażoną stroną. SMACZNEGO.
Stopień trudności:  łatwe


I wersja bardziej przysmażona dla męża :)


sobota, 13 kwietnia 2013

Pasta rybna - śledzie z pomidorami, jajkiem i koperkiem


Co będzie potrzebne: 

- filety śledzowe  w sosie pomidorowym w puszce - 200 g
- jaja- 3 sztuki
- pomidor - 3 sztuki
- koperek - 1 łyżka stołowa



Rybę wraz z sosem pomidorowym z puszki przekładamy do miseczki, rozdrabniamy widelcem.


Pomidory polewamy wrzątkiem, obieramy ze skórki i kroimy w drobną kosteczkę.


Jajka gotujemy na twardo, po ostudzeniu i obraniu kroimy w kostkę.


Jak tylko na rynku pojawia się świeży koperek, kupuję kilka pęczków i zamrażam. Potem w zimę albo w taki dzień jak dziś wyjmuję z lodówki i mam go pod ręką.


Wszystkie składniki: pokrojone pomidory, jajka i koperek dodajemy do ryby, dokładnie mieszamy. Gotową pastę możemy jeść jako sałatkę, albo na chlebie jako pasta. SMACZNEGO
Stopień trudności:  łatwe