poniedziałek, 4 marca 2013

Paczuszki z ciasta francuskiego ze szpinakiem


Co będzie potrzebne: 
- ciasto francuskie świeże - 1 opakowanie
- szpinak mrożony - 400 g
- ser feta - 1 opakowanie - 270 g
- jajko - 1 sztuka
- czosnek - 2 ząbki
- masło - 1 łyżeczka

Ciasto francuskie rozwijamy i wycinamy kwadraty wielkości 10x10 centymetrów.


Obieramy dwa ząbki czosnku ze skórki, drobno siekamy lub wyciskamy.


Na patelni rozgrzewamy łyżeczkę masła, wysypujemy zamrożony szpinak, często mieszamy. Do rozmrożonego już szpinaku dodajemy wyciśnięte ząbki czosnku i całe opakowanie sera typu feta. Rozdrabniamy ser widelcem, mieszamy ze szpinakiem do uzyskania jednolitej masy.


Do miseczki wybijamy jajko, oddzielając żółtko od białka. Nam potrzebne będzie tylko żółtko.


Na każdy wcześniej przygotowany kwadrat ciasta francuskiego kładziemy łyżkę farszu szpinakowego i zawijamy rogi. Tak przygotowane paczuszki przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Wszystkie smarujemy żółtkiem. 


Wkładamy do rozgrzanego piekarnika do 200 C i pieczemy 15 minut. SMACZNEGO.
Stopień trudności:  łatwe



Kotlety drobiowo-warzywne


Co będzie potrzebne: 
- pierś z kurczaka - 1 podwójna
- ser żółty - 20 dkg
- papryka żółta, zielona, czerwona - po 1 sztuce
- pieczarki - 20 dkg
- jajka - 2 sztuki
- mąka ziemniaczana - 1 łyżka
- mąka pszenna - 1 łyżka 
- przyprawy: sól, pieprz, czosnek, 
- olej do smażenia

Pierś z kurczaka myjemy, osuszamy papierem kuchennym i kroimy w drobna kostkę.


Paprykę żółtą, zieloną i czerwoną myjemy, przekrawamy na pół i wyciągamy gniazda nasienne. Następnie kroimy w kosteczkę.


Pieczarki płuczemy pod wodą, również kroimy z drobną kosteczkę. Na patelni rozgrzewamy odrobinę oleju, na gorący wrzucamy pokrojone pieczarki i smażymy na złoty kolor często mieszając. 


Na tarce o grubych oczkach tarkujemy żółty ser.


Do dużej miski wsypujemy wszystkie wcześniej przygotowane składniki, mięso, paprykę pieczarki i ser żółty. Wybijamy dwa całe jajka i wsypujemy mąkę pszenną i ziemniaczaną. Wszystko dokładnie mieszamy, przyprawiamy solą, pieprzem i czosnkiem.




Na patelni rozgrzewamy olej. Na gorącym tłuszczu smażymy placuszki z obu stron na złoty kolor. Smakują zarówno na ciepło jak i na zimno. SMACZNEGO.
Stopień trudności:  łatwe


Makaron dla zakochanych

Przygotowałam ten makaron na kolację w walentynki, stąd taka nazwa dania.


Co będzie potrzebne: 
- makaron w kształcie serduszek - 40 dkg
- mrożone truskawki - 40 dkg
- cukier puder - 1 łyżka
- śmietana 30% - 100 ml
- sól - 1 łyżeczka
- olej - 1 łyżeczka

W dużym garnku gotujemy wodę, jak zacznie wrzeć, solimy i wlewamy 1 łyżeczkę oleju (makaron się nie poskleja). 
Wsypujemy makaron i gotujemy. Od czasu do czasu mieszamy.


Mrożone truskawki wysypujemy do miseczki, czekamy aż troszkę się odmrożą. Dosypujemy cukier puder i miksujemy blenderem.


Schłodzoną wcześniej śmietanę ubijamy mikserem na sztywno. Ugotowany makaron odcedzamy, przekładamy na talerze. Mus truskawkowy odrobinę podgrzewamy, zimny szybko schodziłby nasze kluseczki, ciepłym polewamy makaron a na wierzchu robimy kleksa z ubitej śmietany. SMACZNEGO.
Stopień trudności: łatwe


Schabowy z żółtym serem


Co będzie potrzebne: 
- schab - porcja na 6 kotletów
- ser żółty - 30 dkg
- jaja- 2 sztuki
- bułka tarta - 1 szklanka
- przyprawy: sól, pieprz,  
- olej do smażenia

Ze schabu wykrawamy sześć kotletów, grubości około 1 centymetra. Rozbijamy tłuczkiem z obu stron.


Do jednej miseczki rozbijamy dwa całe jajka, roztrzepujemy widelcem, a do drugiej wsypujemy szklankę bułki tartej.


Ser żółty kroimy na grube paski.


Rozbite kotlety przyprawiamy solą i pieprzem, na każdy kotlet kładziemy jeden kawałek sera i zawijamy. Na koniec spinamy wykałaczką.


Tak przygotowane roladki obtaczamy w jajku a następnie w bułce tartej. Na patelni rozgrzewamy olej. Na gorący tłuszcz wkładamy roladki i smażymy z każdej strony po minucie na rumiano.


Jeszcze ciepłe roladki podajemy na obiad. SMACZNEGO.
Stopień trudności: łatwe