poniedziałek, 18 lutego 2013

Drożdżowe paluchy z kminkiem


Co będzie potrzebne: 
Ciasto
- mąka - 0,5 kg
- drożdże - 10 dkg
- szczypta soli 
- szczypta cukru
- woda - szklanka
- olej - 1 łyżka

- kminek - garść
- gruboziarnista sól - szczypta

Do miski wlewamy ciepłą wodę, dodajemy drożdże, sól, cukier, wszystko razem mieszamy aż do rozpuszczenia drożdży. Następnie dodajemy olej i 400 g mąki. Ugniatamy rękoma lub mikserem z końcówką do ciasta drożdżowego. 
Gotowe ciasto nie powinno lepić się do rąk, w razie czego dodajemy więcej mąki lub wody. Przykrywamy ściereczką i pozostawiamy do wyrośnięcia. 




Blachę wykładamy papierem do pieczenia. Z wyrośniętego ciasta formujemy w dłoniach patyczki, posypujemy z każdej strony kminkiem i gruboziarnistą solą, odrobinę dociskamy. Tak przygotowane paluchy układamy na wcześniej przygotowanej blaszce. 

Pieczemy w temperaturze 200 C aż do zarumienienia się paluchów około 10 - 15 minut.
SMACZNEGO.
Stopień trudności: łatwe





Sałatka warzywna inaczej


Co będzie potrzebne: 
- marchew - 6 sztuk
- pietruszka - 4 sztuki
- seler - jeden mały
- ryż - dwie torebki
- jajka - 8 sztuk
- por - 1/2
- ogórek kiszony - 4 sztuki
- groszek konserwowy mini - 1 puszka
- sól, pierz, 
- majonez - 6 dużych łyżek

Marchew, pietruszkę i seler myjemy, obieramy ze skórki i gotujemy do miękkości w osolonej wodzie. Ugotowane warzywa wyjmujemy i studzimy.




Zimne kroimy w drobną kosteczkę.


Ogórki kiszone obieramy ze skórki, również kroimy w kosteczkę, podobnie postępujemy z białą częścią pora.



Groszek zielony wysypujemy z puszki i odcedzamy.


Jajka myjemy, wkładamy do zimnej wody i  gotujemy na twardo, ostudzone obieramy ze skórki i również kroimy w kosteczkę.


Dwie torebki ryżu gotujemy w lekko osolonej wodzie. Miękki ryż wysypujemy z torebek do miseczki i studzimy. 
W tradycyjnej sałatce w tym miejscy wszyscy dodaliby gotowane ziemniaki, ale ja ich nie lubię, strasznie lepią się przy krojeniu, i nie bardzo mi smakują, dlatego też zastępuje je gotowanym ryżem.


Wszystkie składniki sałatki: marchew, pietruszkę, seler, ogórek, por, zielony groszek, jajka, ryż przekładamy do dużej miski. Dodajemy majonez, odrobinę soli i pieprzu. Wszystko dokładnie mieszamy. Sałatkę należy spróbować i ewentualnie doprawić według własnego uznania. SMACZNEGO.
Stopień trudności: łatwe




Koreczki z białą kiełbasą

Co będzie potrzebne: 


- biała kiełbasa cienka - jedno opakowanie - 300 g
- pieczarki drobne - 20 sztuk
- ogóreczki konserwowe mini
- cebulka konserwowa mini 
- przyprawy: majeranek, czosnek, pieprz czarny

- olej do smażenia
- wykałaczki


Pieczarki płuczemy pod letnią wodą, skracamy nóżkę. Na patelni podgrzewamy odrobinę oleju, na gorący tłuszcz wrzucamy pieczarki.  Smażymy na złotawy kolor, na sam koniec posypujemy czosnkiem, czarnym pieprzem i majerankiem. Przekładamy do innego naczynia i pozostawiamy do schłodzenia.



Na tą samą patelnie po raz drugi wlewany odrobinę oleju, około jednej łyżki stołowej, podgrzewamy, na gorący tłuszcz wkładamy białą kiełbasę. Smażymy na złoty kolor z obu stron, kiełbasy nie przyprawiamy, ja kupiłam czosnkową, więc sama w sobie jest już smaczna. 
Usmażoną białą kiełbaskę studzimy i kroimy na mniejsze części  (tak około 3-centymetrowe).



Z zalewy wyjmujemy małe ogóreczki konserwowe i miniaturowe cebulki.




Robiąc koreczki na wykałaczki nadziewamy kawałek białej kiełbaski, pieczarkę i ogórek konserwowy, na inne zamiast ogóreczka nadziewamy cebulkę. SMACZNEGO.
Stopień trudności: bardzo łatwe