sobota, 29 grudnia 2012

Chipsy jabłkowe


Co będzie potrzebne: 
- jabłka twarde słodkie - 10 średnich sztuk
- sok z połówki cytryny

Dodatkowo
- papier do pieczenia


Jabłka myjemy, przekrawamy na pół i wydrążamy pestki. Tak przygotowane jabłka kroimy na jak najcieńsze plasterki. Wysypujemy je na dużą blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i delikatnie skrapiamy sokiem z cytryny. 
Wkładamy do nagrzanego piekarnika do temperatury 50 - 60 C i pieczemy, a raczej suszymy cztery godziny.


Po wyjęciu z piekarnika jabłka trzymałam jeszcze przez jeden dzień blisko ciepłego grzejnika.
Jak ktoś nie lubi twardej skórki polecam jabłka obrać i dopiero ususzyć. Bardzo smaczna przekąska, polecam. SMACZNEGO.
Stopień trudności: bardzo łatwe






Pierniczki


Co będzie potrzebne: 
- margaryna - 1/2  kostki
- mąka - 3 szklanki
- cukier puder - 1  i  1/2 szklanki
- miód - 3/4 szklanki
- jajka - dwie sztuki
- proszek do pieczenia - 1  łyżeczka
- przyprawa do pierników - 1 opakowanie
- kakao - 2 łyżeczki

Dodatkowo:
- papier do pieczenia


Do miski wkładamy miękką margarynę i pozostałe składniki ciasta.


Wszystko dokładnie wyrabiamy mikserem. Ciasto przekładamy na stół posypany mąką i zagniatamy rękoma aż będzie gładkie.


Tak przygotowane ciasto zawijamy w folię aluminiową i wkładamy na godzinę do lodówki. Ciasto można przygotować nawet kilka dni wcześniej i tak przechowywać w lodówce. 

Schłodzone ciasto wałkujemy partiami na cienkie placki, u mnie miały grubość 2-3 milimetrów. Wycinamy foremkami pierniczki, układamy na dużej blaszce wyłożonej papierem i pieczemy 8-10 minut w piekarniku nagrzanym do 180 C.


Upieczone i przestudzone pierniczki przekładamy do szczelnie zamkniętego pudełka lub puszki. 



Pierniczki szybko twardnieją i robią się chrupkie, ale po około 2 tygodniach miękną i wtedy są najsmaczniejsze. SMACZNEGO.
Stopień trudności: bardzo łatwe



czwartek, 27 grudnia 2012

Quesadillas na szybko


Co będzie potrzebne: 
- pierś z kurczaka - 1 podwójna
- ser żółty - 20 dkg
- pomidor - 1 duży
- ogórek zielony - 1 średni
- papryka żółta, zielona, czerwona - po 1 sztuce
- kiełki rzodkiewki - 1 opakowanie
- przyprawy: sól, pieprz, czosnek, przyprawa do kurczaka,
- bułka tarta - 1 szklanka
- olej do smażenia mięsa
- gotowe placki tortilla - ja miałam wieloziarniste - 4 sztuki
- majonez - 2 łyżki
- serek śmietankowy - 1 opakowanie
- musztarda - 1 łyżeczka



Pierś z kurczaka myjemy, kroimy w małą kostkę (1 na 1 cm), przyprawiamy mieszanką do kurczaka, solimy, pieprzymy, kurczak może być mocno przyprawiony. Odstawiamy do lodówki. Po około godzinie wyjmujmy mięso, obtaczamy w tartej bułce i smażymy na złoty kolor.


Wyżej wymienione warzywa myjemy, ogórka i pomidora obieramy ze skórki. Wszystko kroimy z podobną kostkę jak mięso z piersi kurczaka.


Z majonezu, musztardy, serka śmietankowego, odrobiny ciepłej przegotowanej wody i czosnku robimy sos czosnkowy. Gotowe placki podgrzewamy w mikrofalówce, bądź w piekarniku - ja wolę chrupiące, wybieram piekarnik. Na talerzu kładziemy ciepły placek tortilla,  smarujemy sosem czosnkowym, posypujemy startym żółtym serem. Kolejno układamy warzywa i upieczone kawałki kurczaka. 


Całość przykrywamy drugim ciepłym plackiem tortilla, kroimy na ćwiartki. Ja lubię jeszcze raz na wierzchu posmarować sosem czosnkowym. SMACZNEGO.
Stopień trudności:  łatwe


Dla mniejszych głodomorków polecam fajitas, ten sam farsz i mięsko tylko zwinięte w jeden placek tortilla. SMACZNEGO.


Zapiekanka drobiowa z brokułami


Co będzie potrzebne: 
- pierś z kurczaka - 1 podwójna
- brokuł - 1 sztuka
- szynka  szwarcwaldzka w plastrach - 50 g
- ser żółty - 20 dkg
- jaja- 2 sztuki
- jogurt naturalny - 300ml
- przyprawy: sól, pieprz, przyprawa do kurczaka,
- olej do smażenia mięsa


Pierś z kurczaka myjemy, kroimy w średnią kostkę (2 na 2 cm), przyprawiamy mieszanką do kurczaka, odstawiamy do lodówki, po około godzinie wyjmujmy i smażymy.


Brokuła płuczemy pod bieżącą wodą, dzielimy na mniejsze kawałki, gotujemy w osolonej wodzie, ale nie do miękkości. Brokuł powinien być lekko twardy.


Szynkę szwarcwaldzką kroimy w cienkie paseczki.


Do naczynia żaroodpornego wkładamy na przemian brokuł,  usmażonego kurczaka i szynkę, możemy delikatnie przemieszać warstwy.

Do oddzielnego naczynia wybijamy całe dwa jajka, dodajemy jogurt naturalny i dokładnie mieszamy, takim sosem polewamy całą zapiekankę. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 200 C  na godzinę. Ja przed końcem pieczenia posypuję zapiekankę startym żółtym serem. SMACZNEGO.
Stopień trudności:  łatwe


niedziela, 9 grudnia 2012

Jaja z farszem musztardowym


Co będzie potrzebne: 
- jaja- 4 sztuki
- musztarda - 1 łyżeczka
- majonez - 1  łyżeczka
- świeżo mielony pieprz


Jajka gotujemy na twardo, studzimy, przekrawamy na pół, wyjmujemy żółtka. 


Żółtka wyjęte z ugotowanych jajek rozdrabniamy widelcem.


Żółtka przekładamy do miseczki, dodajemy 1 łyżeczkę majonezu i jedną łyżeczkę musztardy. Farsz doprawiamy świeżo zmielonym czarnym pieprzem.  Wszystko dokładnie mieszamy.


Gotowy farsz wkładamy do połówek jajek. SMACZNEGO.
Stopień trudności:  łatwe



Jaja z farszem łososiowym


Co będzie potrzebne: 
- jaja- 3 sztuki
- łosoś wędzony w plastrach - 100 g
- świeży koperek - 1 pęczek
- majonez - 2 łyżki



Jajka gotujemy na twardo, studzimy, przekrawamy na pół, wyjmujemy żółtka. 
Wędzonego łososia kroimy w bardzo drobną kosteczkę. Świeży koperek płuczemy i drobno siekamy. 


Żółtka wyjęte z ugotowanych jajek rozdrabniamy widelcem. Do miseczki wsypujemy koperek, pokrojonego łososia i żółtka, dokładamy dwie łyżki majonezu. Wszystko dokładnie mieszamy.


Gotowy farsz wkładamy do połówek jajek. SMACZNEGO.
Stopień trudności:  łatwe


Jaja z farszem śledziowym


Co będzie potrzebne: 
- jaja- 3 sztuki
- cebula - 1 duża
- śledzie w śmietanie - 3 płaty
- przyprawy: sól, pieprz czarny



Jajka gotujemy na twardo, studzimy, przekrawamy na pół, wyjmujemy żółtka. 
Cebulę obieramy z łupinek, kroimy w bardzo drobna kosteczkę. Płaty śledziowe również kroimy w drobną kosteczkę. 



Do miseczki wsypujemy pokrojoną cebulę i śledzie, dokładamy trzy łyżki śmietany w której były śledzie. Solimy i pieprzymy świeżo zmielonym czarnym pieprzem. Wszystko dokładnie mieszamy.


Gotowy farsz wkładamy do połówek jajek. SMACZNEGO.
Stopień trudności:  łatwe


Jaja z wiosennym farszem


Co będzie potrzebne: 
- jaja- 3 sztuki
- rzodkiewka - 5 sztuk
- kiełki z rzodkiewki - 1 opakowanie - 100 g
- serek smietankowy - 100 g
- przyprawy: sól, pieprz czarny


Jajka gotujemy na twardo, studzimy, przekrawamy na pół, wyjmujemy żółtka. 
Rzodkiewki myjemy, kroimy w bardzo drobna kosteczkę.  Kiełki rzodkiewki siekamy drobniej.


Do miseczki wsypujemy rzodkiewkę i kiełki, dokładamy serek śmietankowy. Dodajemy szczyptę soli i świeżo zmielonego czarnego pieprzu. Wszystko dokładnie mieszamy.


Gotowy farsz wkładamy do połówek jajek. SMACZNEGO.
Stopień trudności:  łatwe


wtorek, 4 grudnia 2012

Zupa rybna


Co będzie potrzebne: 
- ziemniaki - 3 duże
- marchew - 3 sztuki
- pietruszka - 1 sztuka
- seler - jeden mały
- cebula - jedna sztuka
- por - 1/2
- sól, pieprz, 
- liść laurowy, ziele angielskie
- warzywko - lub podobna przyprawa
- koperek świeży - 1 pęczek
- ryba na wywar (ja miałam małe dorsze -tuszki)
- filety rybne (ja miałam dorsza, łososia, fladrę i pstrąga)
- śmietana 18 % - 200 ml

Filety rybne myjemy, wykrawamy ładne proste kawałki i kroimy je w kostkę wielkości około 2 na 2 cm.

FLĄDRA
          

DORSZ

 PSTRĄG


 ŁOSOŚ


Do garnka wlewamy zimną wodę, wrzucamy rybę na wywar, w moim przypadku całego dorsza, dodajemy również wszystkie elementy ryby, które zostały z przygotowywania kostek, skórę z filetów i ości. Dorzucamy jeszcze 3 liście laurowe, kilka ziaren pieprzu i ziela angielskiego, solimy, wsypujemy łyżkę przyprawy typu warzywko. Wszystko gotujemy na małym ogniu około godziny. Gotowy wywar przelewamy przez bardzo geste sito lub gazę w celu pozbycia się resztek rozgotowanej ryby i ości.

Wszystkie warzywa myjemy i obieramy, ziemniaki kroimy w drobną kostkę, marchew i pietruszkę w półplasterki, seler, por, i cebulę wrzucamy do wywaru rybnego w całości. 


Warzywa gotujemy około pół godziny. Wyjmujemy cebulę, seler i por (ja lubię je zjeść, jak ktoś nie przepada to proszę wyrzucić). Do miękkich warzyw pozostałych w wywarze delikatnie dodajemy kostkę rybną.


Zupę gotujemy jeszcze około 10 minut, co jakiś czas mieszając, na koniec dodajemy śmietanę i drobno posiekany świeży koperek. SMACZNEGO.
Średni stopień trudności



Kurczakowe galaretki


Co będzie potrzebne: 
- włoszczyzna - taka jak do gotowania rosołu
- udka z kurczaka - 4 sztuki
- przyprawy: sól, pieprz, ziele angielski, lisć laurowy
- zielony groszek ekstra-drobny - 1 puszka
- żelatyna spożywcza - 1 opakowanie

Gotujemy rosół na udkach z kurczaka i włoszczyźnie.
Ugotowane mięso wyjmujemy i przekładamy na talerz, pozostawiamy do ostudzenia. Podobnie postępujemy z ugotowaną marchewką.



Zimne mięso obieramy ze skóry, oddzielamy od kości, kroimy w drobną kostkę. Marchewki wybieramy jak najmniejsze, kroimy w plasterki. Groszek odcedzamy z zalewy.


Galaretki postanowiłam zrobić w kieliszkach, żeby były małe. Chciałam żeby każdy z moich gości mógł spróbować więcej niż jedną przystawkę na zabawie andrzejkowej, jaką niedawno robiłam.

Na dno kieliszków układamy po plasterku marchewki, na to kładziemy pokrojonego kurczaka i zielony malutki groszek. Warstwy układamy na przemian tak żeby zapełnić całe kieliszki.


Ostatnia warstwa to kurczak. Litr rosołu powstałego podczas gotowania przelewamy do mniejszego garnka, doprowadzamy do wrzenia, zdejmujemy z ognia i dodajemy do niego żelatynę spożywczą (ilość zgodnie z rozpiską na opakowaniu). Całość energicznie mieszamy do rozpuszczenia się żelatyny w wywarze. Gotowy płyn wlewamy delikatnie do kieliszków po sam czubek.


Gotowe galaretki pozostawiamy do schodzenia, chłodne wkładamy do lodówki na kilka godzin. Przed samym podaniem wyjmujemy delikatnie z kieliszków, odwracamy do góry nogami i przekładamy na talerz. SMACZNEGO.
Stopień trudności:  łatwe





niedziela, 2 grudnia 2012

Koreczki

Co będzie potrzebne: 
- ser sałatkowy typu feta - 15 dkg
- ser żółty - 15 dkg
- ser Brie - 15 dkg
- ogóreczki konserwowe mini
- oliwki czarne lub zielone
- cebulka konserwowa mini 
- kukurydza mini
- marchewka
- wykałaczki

Trzy rodzaje serów kroimy w dużą kostkę około 1.5 na 1.5 cm.



Warzywa wyjmujemy na talerzyk, odsączamy z zalewy. Ogóreczki i kukurydzę kroimy na mniejsze kawałki.



Na wykałaczki  nadziewamy warzywa, oliwki i różne rodzaje sera. Komponujemy kolorowe koreczki. SMACZNEGO.
Stopień trudności:  łatwe